1958 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Arif Duygu Tansı, Hayali Camcı İrfan Açıkgöz’ün torunudur.
5 kuşak Kukla ve Karagöz Sanatına gönül vermiş bir aileden gelen A. Duygu Tansı, küçük yaşlarından itibaren Dedesi Hayali Camcı İrfan Açıkgöz’e, babası Fahri Zeki Tansı’ya, dayısı Nevzat Açıkgöz’e yardaklık yaparak sanat hayatına başlamıştır. Ailesinin her bir bireyi sanatla iç içe olan A. Duygu Tansı, 1982 yılında Hadi Poyrazoğlu’nun elinden peştemal kuşanmıştır. Ustası (Dayısı) Nevzat Açıkgöz ile uzun yıllar Kukla, Karagöz ve Ortaoyunu sanatını Ulusal ve Uluslararası festivallerde temsil etmiştir.
Sanatçı, Yapı Kredi Kültür Sanat Vakfı’nın bünyesinde iki yıl Türkiye Turnesine çıkmış, turnede Mürüvvet Sim ve Nevzat Açıkgöz gibi ustalar ile sahne almıştır. Fransa, Japonya, Prag ve İtalya’da Uluslararası kukla ve gölge oyunu festivallerine katılıp, ülkemizi başarı ile temsil etmiştir. Bu gösterilerde çeşitli ödüller ve madalyalar kazanmıştır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının fonu ile Prag’ta Marionette eğitimi almıştır. Yasemin Yalçın Tiyatrosu, Levent Kırca, Şemsi İnkaya, BKM gibi özel tiyatrolarda oyuncu ve sahne amiri olarak görev almıştır.
1990 yılında kendisi gibi kukla sanatçısı olan eşi Halide Oya Tansı ile Açıkgöz Kukla Tiyatrosu’nu kurmuştur.
Sanatçı, 2011 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını almıştır.
2015 Yılında Sunay Akın tarafından açılan İstanbul Oyuncak Müzesi’nde Eşi Halide Oya Tansı ile İBİŞ kukla geleneğini devam ettirmiştir. Usta Talat DUMANLI’dan dayısı Nevzat Açıkgöz’e, dayısının vefatı ile Tuncay Tanboğa’ya gecen, Tuncay Tanboğa’dan da Duygu Tansı’ya geçen tarihi İbiş Kukla ile, geleneğin sürdürülmesi için çalışmıştır. Halen Açıkgöz Kukla Tiyatrosu’nda bulunan tarihi İbiş kuklası, yaklaşık 100 yaşındadır. Tarihe tanıklık etmiş İBİŞ kuklası, ülkemize Talat Dumanlı’nın oynatımı ile altın madalya kazandırmıştır. Halen bu kukla Duygu TANSI’nın kızı Burcu Kavaklıpınar ve eşi Halide Oya Tansı tarafından çocuklar ile buluşmaya devam etmektedir.
A. Duygu Tansı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünde Mustafa Sekban moderatörlüğünde Kukla Karagöz seminerleri vermiştir
2017 yılında Bursa Kültür Sanat Vakıfı tarafından Onur ödülüne layık görülmüştür.
2019 yılında Karagöz Derneği tarafından Onur ödülüne layık görülmüştür.
Sanatçı, Bursa, İstanbul, Ankara ve İzmir de düzenlenen Kukla ve Karagöz festivallerine katılım sağlamıştır.
İpli Kukla oynatımı çalışmalarında yeni nesillere ışık tutmuş ve öğrenciler yetiştirmiştir. Burcu KAVAKLIPINAR Alper TANSI, Aytuğ ÇELİK, Ümit BAĞCI, İlker TANSI, Engin TANSI, Ertaç Özlen yetiştirdiği öğrencilerdendir.
Sanatçı, UNIMA Türkiye Milli Merkezi İstanbul Şubesi’nin kurulumuna katkı sağlamıştır. UNIMA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı, UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır.
Sanatçı 2 Haziran 2020 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.